Wat is een Edge Device en waarom is het zo belangrijk voor IIoT?

Een Edge Device is een belangrijk element in het IIoT. Laten we samen leren wat het is, hoe ze werken en waarom u er een nodig heeft.

Als eerste moet ik u een belangrijke vraag stellen. Leeft u op het randje? Of hoe de Engelse het mooi zeggen: living on the edge? Klinkt wel grappig toch, maar vandaag ga ik u helpen om te kijken als u echt op het randje leeft. Aan het einde van deze blog hoop ik dat u uit uw dak gaat over Edge Devices, en hoe het uw fabriek kan verbeteren.

Verbeeld u deze situatie: iemand komt naar u toe en begint te praten over het Industriële Internet der Dingen (IIoT). Niet veel later hoort u woorden zoals Cloudcomputing, digitaliseren, Dashboard, Edge Device, enzovoort. Als deze woorden onbekend zijn voor u, wordt het gesprek opeens een doolhof van woorden.

Gelukkig bent u hier geland en ik ben meer dan blij om u te helpen met het IIoT en alles er omheen. Geen zorgen, het lijkt allemaal complex, maar ik heb blogs geschreven om u en anderen te helpen om deze woorden te begrijpen. Maar als eerste, wat is een Edge Device?

Edge Devices spelen een belangrijke rol in het IIoT, maar op de zelfde tijd kunt u ook IIoT programma's vinden die voordelen hebben zonder een Edge Device. Bijvoorbeeld, Netilion Analytics biedt uw fabriek betere data transparantie voor hogere efficiëntie, geld besparing en een verminderde complexiteit. Natuurlijk kunt u de informatie visualiseren op een Dashboard, maar gegevens registreren in een cloud en een digitale tweeling creëren is anders. Een Edge Device biedt automatisering aan, waarmee alle apparaten in uw fabriek bekend zijn. Zonder moet u alle informatie handmatig er opzetten.

Inhoudsopgave


Wat is het verschil tussen OT en IT?

Voordat we gaan leren over Edge Devices, is het belangrijk om de basis te kennen. Weet u wat OT of IT betekenen? Wanneer we over IT praten, bedoelen wij het Informatietechnologie (English: Information Technology).

In een industriële omgeving, IT is verantwoordelijk voor alle computers in een fabriek, de internet en intranet infrastructuur, gegevensopslag, en ervoor zorgen dat de uitwisseling van elektronische gegevens veilig gebeurt.

Wanneer we OT gebruiken, verwijzen wij naar operatie technologieën. OT is het netwerk dat verantwoordelijk is voor verschillende instrumenten, zoals veldapparaten, het industriële besturingssysteem, meetapparatuur, en de uitwisseling van gegevens. Inmiddels groeien OT en IT naar elkaar toe door het IIoT.

Wat er gebeurt is dat veld apparaten gegevens doorgeven over het internet voor analyse. Hiermee zijn de resulterende informatie meteen zichtbaar op een dashboard door cloudcomputing. Nu hoeft u het niet meer handmatig uit het besturingssysteem te verzamelen.

Een paar jaar geleden was het OT niet herkent als een echte netwerktechnologie. Het merendeel van de informatie was verstuurd door analogische signalen - tot op de dag vandaag kunt u nog steeds een hoop 4-20mA signalen vinden.

Vervolgens, doken er een paar eigen protocollen op in het OT netwerk. Dit creëerden voor een digitale communicatie tussen het besturingssysteem en de veld apparaten.


OT vs. IT

Tegenwoordig is de scenario in het veld anders geworden. Nu vinden wij allemaal digitale protocollen gebaseerd op het Ethernet, waarmee het alle smart-sensoren verbindt met het besturingssysteem en het internet. Het is hetzelfde voor draadloze sensoren die de digitale protocollen gebruiken, zoals Bluetooth en WirelessHART.

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te weten dat draadloos een van de makkelijkste manieren is om gegevens te verzamelen en te integreren in de clouds gegevensverwerking.

Sinds het IT en het OT naar elkaar toe zijn gegroeid, zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan, maar ook nieuwe zorgen. Wanneer u de cloudcomputing gebruikt, kunt u door het IT/OT netwerk op afstand uw fabriek beheren. De IT/OT netwerken bieden een efficiënte controleoplossing aan voor geavanceerde gegevensanalyse, die u op afstand kan bekijken op uw fabrieksdashboard.

Met betrekking tot digitale veiligheid, zijn verkopers hard bezig om een betrouwbare, veilige en hoogwaardige verbinding aan te bieden. Deze verbinding moet de gegevens beschermen van datalekken wanneer het van het veld naar de cloud verstuurt wordt. Bijvoorbeeld, Netilion heeft een 4-ster EuroCloud certificaat gekregen in 'best-in-class' voor de procesindustrieën.  

Uiteindelijk is daar een discussie over de verantwoordelijkheid van de OT en de IT teams. De grenzen van deze twee zijn niet duidelijk; Meeste OT teams hebben niet veel verstand van IT en meeste IT teams weten niet veel over OT.

Echter, mijn advies voor u is om meer ervaring op te doen met IT concepten - in de industrie 4.0 tijdperk kan het uw carrière nogal helpen.


Wat is een Edge Device

Stelt u voor dat u een HART communicatie netwerk in uw fabriek heeft staan. U vraagt u zichzelf af hoe u van buiten toegang tot de gegevens kunt hebben. Een Edge Device is onderdeel van het netwerk en is verantwoordelijk voor een verbinding te maken tussen uw lokale regio netwerk en het grote, externe regio netwerk. Hiermee kunt u alle gegevens verzamelen.

Bovendien maakt het niet uit of u een bedrijfseigen of een niet-bedrijfseigen netwerk hebt; De Edge Device is verantwoordelijk voor het leveren van locale informatie naar uw externe netwerk. Als u andere protocollen heeft, kan de Edge Device ook informatie digitaal vertalen om een verbinding tussen de grenzen van allebei de netwerken mogelijk te maken.

Netilion_Cloud_Computing_PROFIBUS

Om een digitale tweeling van uw fabriek te maken, moet de cloudcomputing applicatie gevuld zijn met alle gegevens van de veldapparaten. Afhankelijk van de diensten die u gebruikt, kunnen de gegevens handmatig met apps in worden gevuld.

Om diagnoses te analyseren of automatisch gegevens in te vullen is een Edge Device echt nodig. Hiermee kan het een betrouwbare verbinding creëren tussen het veldnetwerk en de cloud.

Stelt u voor dat al uw meetwaarden beheert worden door een Edge Device en cloudcomputing. Opeens stopt de internet connectie die verbonden is met het Edge Device en de cloud.

Wat gebeurt er nu? Nou, gelukkig niks - de Edge Device slaan alle gegevens op tot dat u weer een internet connectie heeft. Hierdoor verliest u geen proces informatie. Een goed plan B voor problemen toch?

Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle Edge Devices een lokale opslag hebben. Of u het nodig heeft is afhankelijk van welke applicaties en diensten u aan uw fabriek wil toepassen.


Hoe werkt een Edge Device?

Geen zorgen, een Edge Device heeft een eenvoudig functioneringsprincipe. Het verbindt met twee verschillende netwerken en vertaalt dan een protocol in de ander. Vervolgens creëert het een betrouwbare verbinding met de cloud. Cyberbeveiliging is daardoor heel erg toepassend met het gebruik van de Edge Device en de cloud.

Een Edge Device gebruikt lokale toegang om te configureren en heeft een poort om aan het internet en de cloud te sluiten. Nog iets kort over de configuratie. Algemeen noemen we een Edge Device plug-and-play, omdat het opzetten simpel en kort is.

Neem een kijkje naar het opzetten van de SGC500 en dan ziet u zelf hoe simpel een Edge Device kan zijn. Als u meer wilt leren over cyberbeveiliging en hoe het werkt met cloudcomputing en een Edge Device, kunt u dit artikel lezen: Cybersecurity in industry plants with IIoT.


Waarom moet ik een Edge Device gebruiken?

Afhankelijk van de toegepaste diensten in uw plant, kan de Edge Device een cruciale rol spelen. De gegevens worden efficient verzameld en de Edge Device kan automatisch een digitale tweeling van uw apparaten creëren voor de cloud.  

Bijvoorbeeld, Netilion Health is een van de vele diensten waarbij uw apparaten in de cloud geregistreerd moeten worden. Voor deze dienst is de Edge Device een brug tussen het veld en de cloud.

Daartegenover heeft de IIoT dienst Netilion Library geen Edge Device nodig. Daarvoor kunt u uw laptop, mobile telefoon, tablet of de veld-communicator (Field Xpert) gebruiken om een file te creëren in de cloud.

Netilion-Health

Het is belangrijk om te weten dat Edge Devices essentieel zijn in IIoT oplossingen, omdat ze de informatie van uw netwerk naar de cloud verbinden. Ze beïnvloeden of schrijven je netwerk niet, maar verzamelen er alleen gegevens van. Geen zorgen, een Edge Device gaat nooit een communicatie probleem creëren tussen uw besturingssysteem en uw veld apparaten.

Voor traditionele oplossingen werden Plant Asset Management (PAM) systemen vaak gebruikt, waarmee gegevens van het besturingssysteem werden verzamelt. Ik heb veel klanten ontmoet, die bezorgd waren over de verbinding tussen het PAM systeem en PLC of DCS systeem.

Als u een Edge Device gebruikt voor het verzamelen van gegevens, hoeft u niet het besturingssysteem te gebruiken. In een samenvatting: Communicatie is alleen als eenrichtingverkeer, waarmee niks naar het netwerk wordt geschreven en de gegevens de hoogste beveiliging hebben.


Leeft u 'on the edge'?

Als u geen idee heeft over de diagnose en de gezondheidsstatus van uw apparaat, dan leeft u 'on the edge'! Geen zorgen, u kunt dit makkelijk veranderen.

U kunt een IIoT oplossing gebruiken! Met Netilion Health kunt u altijd en op afstand de gezondheidsstatus van uw apparaten checken. Met Netilion Analytics heeft u een overzicht van alle meetwaarden in het veld.

Vandaag hebben wij samen geleert dat Edge Devices een eenvoudige integratie bieden met hoge beveiliging in de communicatie.

Verder gebruikt de Netilion cloud een standaard op hoog niveau, zoals ISO 27001 (informatie beveiligt bestuur), ISO 20000 (Dienstbestuur systeem) en ISO 9001 (qualiteits bestuur systeem). Netilion heeft ook een EuroCloud certificaat gekregen met 4 sterren in best-in-class- procesindustrieën.

Nu de laatste vraag, wilt u nog steeds leven 'on the edge'?

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.