Hoe u in 3 eenvoudige stappen uw Bluetooth-instrumentatie aansluit op de IIoT-cloud

Het blijkt dat Bluetooth het omslagpunt is om apparaten nog slimmer dan ooit te maken. Laten wij leren hoe eenvoudig het is om uw Bluetooth-apparaten aan de IIoT-oplossingen te sluiten.

Wat u het meeste ziet in een fabriek zijn niet de apparaten, maar alle kabels die verantwoordelijk zijn voor de aansluiting van apparaten. U heeft ook kabels en interfaces nodig om een draagbaar apparaat aan te sluiten. Inderdaad, ieder soort protocol en apparaat moet een dongle gebruiken.

Het 'Dongle life' was al aanwezig in de industrie lang voordat het ons dagelijks leven raakte. Bijvoorbeeld, wanneer u naar al uw spullen kijkt, ziet u waarschijnlijk allemaal verschillende soorten kabels en adapters om uw telefoon, muis, laptop en camera op te laden of aan te sluiten.

Al een tijdje werd draadloze communicatie populairder voor industriële toepassingen. Wij zagen de eerste standaard versie al in een paar toepassingen; nu zijn er ook bedrijfseigen protocollen gekomen.

Na verloop van tijd hebben meer industrieën een open-connectiviteit netwerk met een aantal open draadloze protocollen, net zoals hoe WirelessHART zich heeft gevestigd. Wij dachten allemaal dat het dongle leven zijn eind bereikt had, maar om dit te laten gebeuren was het toch allemaal te complex.

Tot nu toe is er een protocol gekomen met nieuwe mogelijkheden om uw fabriek smarter dan ooit te maken, door een soepele integratie van uw instrumentatie naar de cloud.

Ik heb het over het Bluetooth protocol. Het doel van vandaag is om over het protocol te leren. Waarom is het een omslagpunt voor soepele integratie en hoe maakt het de digitalisering concreter dan ooit?

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.



Het Dongle leven nadert het einde in de automatiserings wereld!

"Hey, kun je mij de RS-485 adapter geven?"

"Wacht even, dit apparaat is HART - kun je mij de HART interface geven?"

"Sorry, ik dacht dat het HART was, maar het blijkt Ethernet te zijn. Heb je een Ethernet kabel?"

"Oh nee, dit apparaat is 4-20mA - waar is mijn schroevendraaier en multimeter!"

Ik denk dat wij dit allemaal wel eens hebben meegemaakt, omdat u steeds een ander soort "dongle" of interface nodig had om toegang tot de apparaat configuratie te krijgen. Toen ik aan veldapparaten moest werken, moest ik als eerste het soort apparaat checken, voordat ik begon met werken om zeker te zijn dat ik de goede interface mee had genomen.

Deze situatie is begrijpelijk voor meeste productiemedewerkers. Afhankelijk van het soort protocol en apparaat, heeft u misschien een specifiek interface nodig om toegang tot de parameters van een apparaat te krijgen.

Het nadeel is dat we geduld moeten hebben voor een oplossing die de dongles en dus de bijbehorende irritatie weg haalt. Aan de andere kant kunt u tegenwoordig snelle toegang hebben tot apparaten als ze een draadloze oplossing gebruiken.

Hoewel draadloze apparaten elk jaar populairder worden, bijvoorbeeld het WirelessHART protocol, is het percentage van gebruikers nog steeds veel minder vergeleken met het 4-20mA. Ondanks het feit dat draadloze apparaten op afstand zelf-diagnoses maken en informatie over de configuratie geven, wordt 4-20mA toch meer gebruikt.

U vraagt uzelf misschien af - hoe sluit ik draadloos aan in kleinere toepassingen? Gelukkig heb ik goed nieuws voor u. Meerdere apparaten met extra protocollen komen op de markt, waarmee u gemakkelijk Bluetooth communicatie kunt gebruiken.

Dit maakt het veel gemakkelijker om gegevens uit uw apparaat te halen en het overal te integreren. Tegelijkertijd kunt u nog steeds uw standaard 4-20 mA signaal gebruiken voor de controllers.

Veldapparaten met ingebouwde Bluetooth maken uw leven eenvoudiger.

Het is veel gemakkelijker om kapotte apparaten te vervangen door een vergelijkbaar apparaat, in plaats van door een heel ander apparaat met een ander protocol. Toch moet u toch nieuwe dingen invoeren om uw processen actueel te maken, maar hoe krijgt u toegang tot de diagnose- en configuratiegegevens?

Nieuwe veldapparaten op de markt hebben de mogelijkheid om twee soorten communicatie manieren parallel te gebruiken. U kunt nog steeds een 4-20mA voor het integreren gebruiken, maar nu kunt u ook toegang tot configuratie- en diagnosegegevens hebben door een app op uw mobiele telefoon of tablet.

Echter, dit moet locaal gedaan worden en veldproductie medewerkers moeten naar het apparaat toelopen om opdrachten te geven. Voor kleinere toepassingen is er nog een extra eis: hoe kunt u op afstand toegang krijgen tot de verzamelde diagnosegegevens door het Bluetooth protocol en hoe kunt u het in alles integreren?

Ik heb goed nieuws voor u! U heeft nu toegang tot alle diagnosegegevens van uw Bluetooth apparaten in de cloud door de gebruikte IIoT diensten. Als u een externe toepassing heeft, kunt u ook de primaire en secundaire procesgrootheden in uw systeem integreren.

Hoe werkt het precies? Met 3 eenvoudige stappen kunt u vandaag beginnen. Met betrekking tot mijn andere blogs om het Industriële Internet der Dingen in uw fabriek op te starten moet u groot denken, maar klein beginnen. Laten wij samen naar deze stappen kijken.

Maak uw fabriek digitaal met 3 simpele stappen

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe u in uw plant of applicatie het beste van de Bluetooth technologie kunt profiteren? In werkelijkheid zijn er maar 3 eenvoudige stappen. Daarna heeft u al uw gegevens in de cloud staan en kunt u de gegevens gebruiken in een veilige omgeving.

Stap 1 - Bluetooth apparaten

Zoals ik al in het begin meldde, tegenwoordig kunt u veldapparaten kopen die met Bluetooth communiceren. Dit maakt een rechtstreekse verbinding. Voortaan, als u een temperatuurtransmitter wilt vervangen, kunt u nu eentje kopen met Bluetooth en een 4-20mA aansluiting of zelfs een hele andere technologie.

Als een nieuwe toepassing een externe monitor nodig heeft, dan zijn Bluetooth apparaten de gemakkelijkste manier om gegevens in afgelegen plekken te verzamelen.

Alle belangrijke gegevens worden via een draadloze verbinding naar een FieldEdge apparaat gezonden.

Stap 2 - FieldEdge

Zodra u veldapparaten met Bluetooth verbinding heeft, kunt u beginnen om de verzamelde gegevens naar de cloud te sturen. Om dit te doen, moet u een Edge apparaat in het veld hebben, zoals de nieuwe FieldEdge SGC200 van Endress+Hauser.

De FieldEdge SGC200 heeft veel locale stroomvoeding nodig. Het sluit aan uw Endress+Hauser veldapparaten aan en stuurt de gegevens hiervan naar de IIoT Cloud oplossing. Met de FieldEdge SGC200 van Endress+Hauser, kunt u bijvoorbeeld 5 Endress+Hauser apparaten aansluiten en van 20 meter reikwijdte controleren.

Wanneer uw veldapparaten aan een FieldEdge SGC200 aangesloten zijn, kunt u de primaire proceswaarde (PV), de secondaire proceswaarde (SV) en de NAMUR NE107 status informatie allemaal lezen.

De verbinding tussen de FieldEdge SGC200 en de cloud-oplossing wordt door een ingebouwde globale SIM kaart gedaan met 3G of 4G. Bovendien is de communicatie van allebei versleuteld om de hoogste beveiliging te bieden tegen ongeautoriseerde toegang.

Tenslotte is de communicatie in eenrichtingsverkeer. Dit betekent dat de FieldEdge SGC200 alleen de PV, de SV en de NE107 status cyclisch kan lezen. Niemand van buiten kan enige invloed op deze getallen hebben.

Stap 3 - Cloud-oplossingen en Application Programming Interface (API)

Als laatste is het essentieel om een abonnement op een cloud-oplossing te hebben. Deze dienst biedt een Solution as a Service (SaaS) aan. Dit betekent dat u zich op tenminste één van de pakketten moet abonneren die het beste bij uw eisen past, voordat u met deze oplossing kunt beginnen.

Ik wil u nog een oplossing voorbeeld geven: Netilion Connect. Wanneer ik Netilion Connect vermeld, bedoel ik ermee de IIoT cloud dienst die verschillende dingen zoals de Edge Device, het cloudplatform en de Application Programmable Interface (API) omvat.

Het cloudplatform is verantwoordelijk voor het verzamelen en het bundelen van alle veldinformatie op een enkele locatie voor de hoogste beveiliging. De Netilion cloud is gecertificeerd door de EuroCloud StartAudit.

Gelukkig is dit nog niet alles. Netilion Connect werkt met de standaard en gemakkelijke REST/JSON API, maar wat betekent dit? Hiermee krijgt u toegang tot eenvoudig gegevensgebruik en heeft u de mogelijkheid om uw eigen oplossings-app te creëren. U kunt natuurlijk ook in een heel ander systeem integreren (Control System, SCADA, etc.).

Tenslotte heeft u oneindige mogelijkheden hoe u de veldgegevens wilt verzamelen en gebruiken in een sterk beveiligde omgeving.

Voorbeelden van toepassingen

Nu weet u hoe gemakkelijk u uw fabriek digitaal kunt maken, als u eerst klein begint. Ik heb hieronder gebruikerstrajecten opgeschreven over de mogelijkheden van Bluetooth apparaten die gebruik maken van IIoT cloud diensten.

diagnostische controle op afstand

Met deze aanpak, kunt u op afstand al uw belangrijke bedrijfsmiddelen controleren. De oplossing biedt een NE107 apparaat status en alles kan op afstand verzameld worden.

Door deze gezondheidsstatus kunt u ongeplande stilstand voorkomen en kunt u zelfs naar een ander onderhoudssoort veranderen, zoals van correctief naar voorspellend (bijvoorbeeld historische diagnoses).

Niveaumeting

Als u de Endress+Hauser Bluetooth apparaten en de Field Edge gebruikt voor eenvoudige niveaucontroles, dan heeft u overal en altijd toegang tot de proces en diagnose informatie. Vervolgens kunt u door Netilion Connect al deze gegevens in elk systeem integreren.

Met betrekking tot het voorraadbeheersysteem (IMS) kunnen andere oplossingen een hoog niveau van informatie bieden, zoals SupplyCare.

Kleinere toepassingen

Kleine toepassingen voor het controleren van bijvoorbeeld niveau, doorstroom en temperatuur,  kan door Bluetooth apparaten, FieldEdge SGC200 en een API veel gemakkelijker de gegevens naar een platform sturen.

Verder is er zeer weinig infrastructuur voor nodig om de gegevens te verzamelen en u toegang te geven waar u ook bent.

De afsluiting!

Zoals u heeft gelezen, bieden Bluetooth apparaten een rechtstreekse manier om al uw belangrijke gegevens naar de cloud te sturen. Bovendien kunnen de gegevens efficient in een veilige omgeving opgeslagen en gestuurd worden door een FieldEdge en een API-oplossing. U heeft ook de vrijheid om de gegevens in een systeem van uw keuze te integreren.

Als u dit artikel leuk vond, vergeet het niet op sociale media te delen met #netilion.

Tot volgende week!

Call4Action_BlogButton_Master_Layered_V7_2021