Wat moet ik weten over APIs in automatiseringsprocessen?

Wees niet bang als u nog nooit van API's (application programming interfaces) heeft gehoord. Het is een populair onderwerp in IT, maar vrij nieuw voor OT. API's worden echter essentieel voor IIoT-systemen en bieden volop mogelijkheden voor automatisering.

Voor een lange tijd werden de OT (operationele technologie) en de IT (informatie technologie) als twee verschillende werelden gezien. Aan de kant van automatisering, zouden u en ik geen stap in de IT kant zetten, omdat IT toen nog niet veel met ons te maken had. Natuurlijk hadden sommige technische toepassingen allebei nodig.

Bijvoorbeeld in een netwerk dat PAM (Engels: plant asset management) gebruikt bij installatiebeheer en serveroplossingen, helpt de IT u meestal bij de uitvoering. IT zorgt ervoor dat de firewall geen problemen veroorzaakt en dat ze servers aanbieden om de oplossing te installeren.

Recentelijk zijn de veldnetwerken niet alleen op IT-niveau, maar ook op OT-niveau verkrijgbaar, zoals PROFINET en EtherNet/IP. Hierdoor kunnen wij zien of een veldapparaat verbonden kan worden met Ethernetkabels, in plaats van een paar samen-gedraaide draden.

Gateways zijn belangrijk voor de integratie van veldapparaten op het IT-niveau door het gebruik van Ethernet netwerken via WirelessHART, HART of zelfs PROFIBUS. Deze gateways verzenden de veldgegevens met een standaard toegangsroute van het Ethernet naar het EtherNet/IP of OPC UA.

Het concept van het Industriële Internet der Dingen (IIoT) bracht nieuwe mogelijkheden over diensten in automatisering. In navolging van de Namur Open Architecture (NAO) structuur komt nu alle informatie in een traditionele automatiseringspiramide. U kunt het met meerdere diensten gebruiken om waarde toe te voegen aan de gegevens die in het veld zijn verzameld.

Wat gebeurt er als u deze gegevens van de cloud in een andere applicatie wil integreren? Of hoe kunt u met deze gegevens uw eigen dienst creëren? Hiervoor hebben wij de kracht van het API nodig.

Wat is een API?

API staat voor 'Application Programming Interface', maar wat betekent dit? Nou, het is een soort van computer interface die met meerdere gebruikersverzoeken omgaat om informatie aan te maken, te verwijderen en af te leveren. Een API kan worden aangepast om verschillende mogelijkheden aan gebruikers te bieden, afhankelijk van wie hem ontwikkelt.

Heeft u nog steeds moeilijkheden met hoe het werkt? Geen probleem, wij maken de uitleg gemakkelijker door het gebruik van een analogie.

Stelt u voor, u heeft een nieuw paar schoenen nodig. Als u de winkel binnenloopt, ziet u meteen rij op rij schoenmodellen van het merk dat u wilt, maar natuurlijk wilt u een bepaalde kleur en maat. Wanneer u de verkoper om hulp vraagt, controleert de verkoper de schoenenvoorraad en hij brengt een paar schoenen in de kleur en maat die u heeft gevraagd.

Met een API bent u de user die specifieke informatie nodig heeft van alle beschikbare mogelijkheden. De verkoper verzamelt alle verzoeken en geeft een antwoord, net zoals een koerier. De voorraad is de API, omdat het alle verzoeken verwerkt en het goede resultaat geeft.

Een tweede voorbeeld is het gebruik van websites die een vlucht voor u zoeken. Op de website moet u meestal verschillende gegevens ingeven, zoals uw vertrek- en aankomstdata, welke vluchthaven, stoelen reserveren, enzovoort.

Wanneer u op 'zoeken' drukt, neemt de website contact op met meerdere APIs van verschillende bedrijven. Op basis van uw behoeftes leveren deze APIs alle mogelijke opties. Sommige websites bieden zelfs een boeking optie aan met soms kortingsbonnen en nog meer.

APIs verschijnen al veel in onze digitale wereld; veel diensten gebruiken ze al best lang. Doordat ze achter de schermen werken, krijgen wij zonder te weten alle voordelen.

infographic_IIoT_profibus

Hoe werkt een API bij de procesautomatisering?

API biedt heel veel mogelijkheden aan om waarde toe te voegen aan uw toepassingen. Een voorbeeld is Netilion Connect van Endress+Hauser, met een veilig en eenvoudig gebruik van REST/JSON API.

Het Netilion Connect systeem gebruikt meestal een combinatie van een Edge Device, de Cloud en een API, maar u kunt het ook zonder een Edge Device gebruiken. De dienst biedt ook authenticatie en autorisatie om de betrouwbaarheid van de dienst te garanderen. Als laatste, maar zeker niet als slechtste, kunt u het hier gratis proberen, wat leuk!

Elke gebruiker heeft toegang tot alle gegevens van de Edge Device in een beveiligde omgeving. U kunt deze gegevens op verschillende manieren gebruiken met onbeperkte mogelijkheden. Zelfs kunt u een toepassing creëren die gegevens verzameld van de cloud met het gebruik van de API.

Bijvoorbeeld wat als u uw smartwatch will gebruiken om de gezondheidsstatus van uw apparaten te controleren? Of een teamlid informeren dat u een probleem en de oplossing doorstuurt? Of uw dashboard aanpassen met uw apparaat gegevens om proceswaarden naar analyse te duwen? Al deze voorbeelden gebruiken een API.

Drie maanden geleden presenteerde de OPC Foundation een demo met OPC UA en API om te laten zien hoe eenvoudig het is om gegevens te verzamelen en het op verschillende plaatsen te gebruiken. Deze demo werd uitgevoerd op WordPress en kon daar worden gekoppeld aan de API. De hemel is de uiterste grens voor het gebruik van een API en ook van automatisering.

Het samenvoegen van IT en OT gebeurt meer en meer, waarmee de kennis van coding in JavaScript en JSON bijna essentieel is voor mensen in automatisering. Gelukkig kunt u nu het Netilion Connect systeem gratis proberen, waarmee u een echte API kan gebruiken voor de procesautomatisering van uw eigen applicaties.

Als je iets nuttigs hebt geleerd van dit artikel, deel het dan met je collega's op sociale media met behulp van de tag #Netilion.

Tot de volgende keer!

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.