Alles over HART-communicators en IIoT oplossingen

Tegenwoordig zijn HART-communicators meer dan een eenvoudige afstandsbediening. Ze kunnen relevante functies toevoegen aan de oplossingen van het Industriële Internet der Dingen.

Al veel jaren adviseer ik onze klanten en ondersteun ik ze met het gebruik van HART-communicator. Het kan zijn dat u de HART-communicator gemakkelijk vindt, maar de meeste gebruikers halen het uit de doos, laden het op, proberen het te gebruiken en opeens hebben ze problemen.

Klanten raken vaak vast en weten niet hoe ze verder moeten komen. Bijvoorbeeld wanneer de afstandbediening geen veldapparaat kan vinden of als de informatie op het scherm algemeen is. Tegenwoordig is de interface en de gebruikerservaring van een HART-communicator veel beter en gemakkelijker, vergeleken met een paar jaar terug.

Op hetzelfde moment waren veel vragen hetzelfde. Daarom schrijf ik dit artikel om wat antwoorden te geven. Verder wil ik uitleggen dat de HART-communicator meer dan een afstandbediening is.

De nieuwe industriële tablets PC worden nu gebruikt als een communicator bij gebruikers door de vele aangeboden mogelijkheden. Het is meer dan een afstandbediening. Het is een essentieel hulpmiddel als u alle diensten in het Industriële Internet der Dingen wilt ervaren.

Laten wij samen kijken naar de veel gevraagde vragen over HART-communicators en hoe de nieuwe versie een crucial hulpmiddel in het veld geworden is. Lees lekker verder en laten we samen leren.

Inhoudsopgave


Wat is het HART-communicator protocol?

Ten eerste vragen veel klanten hoe het HART protocol werkt en wat HART eigenlijk betekent. Laten we hier beginnen. HART is een afkorting van Highway Addressable Remote Transducer (Engels). Het is rond 1980 ontwikkeld.

In die tijd werd het HART protocol gezien als bedrijfseigen en pas in 1986 werd het een open protocol. Wanneer wij over HART praten, verwijzen wij naar een hybride protocol. Dit betekent dat het digitale signaal boven een 4-20 mA analogisch signaal gelegd wordt.

Wij kunnen het technische onderwerp niet ontlopen. Daarom geef ik u een kleine introductie in de belangrijke technische details. HART werd ontwikkeld door het gebruik van de Bell-202 standaard met FSK (Frequency Shift Keying) op 1200 bps om te moduleren en te de-moduleren. Verder werd het digitale signaal geïdentificeerd als 1200 Hz voor "1" en 2200 Hz voor "0".

Het HART protocol wordt gebruikt door een veldapparaat, waarmee u toegang heeft tot een menu voor configuraties. Bovendien kunt u HART ook gebruiken om te communiceren met apparaten en een controller.

Met deze informatie ben ik overtuigd dat u nu weet wat een HART protocol is. Daar zijn nog meer HART onderwerpen voor gevorderden, zoals HART Multi-drop, HART Command, stuurprogramma, enz. Ik leg ze wel later uit.


Waar wordt een HART-communicator voor gebruikt?

Voordat het HART protocol bestond, hadden apparaten alleen maar een lokale configuratie, om de nul en het bereik van het meetbereik in te stellen. Ik heb dit een paar keer gedaan - een apparaat had alleen een schroef om het meetbereik en de nul aan te passen. Het was best simpel.

Toen de nieuwe apparaten met HART protocol op de markt kwam, bleek de afstandbediening een hulpmiddel voor configuratietoegang te zijn.

Deze nieuwe apparaten hadden de mogelijkheid om het meetbereik en nog veel meer functies in te stellen voor betere meetresultaten. De afstandbediening was een handig hulpmiddel om toegang tot apparaten te krijgen en het controleren van configuraties, diagnoses en nog meer mogelijk te maken.

De industriële tablet PC (Field XPert) voor HART configuratie
Tegenwoordig is de afstandbediening voor HART configuratie veranderd naar een industriële tablet PC. Dit biedt meer dan alleen HART communicatie aan, maar ook communicatie voor bijna alle Fieldbus protocollen.

Bovendien bieden de nieuwe tablets u nog veel meer programma opties aan om in te stellen, waardoor u een heleboel mogelijkheden heeft. Nu kunt u IIoT diensten op uw tablet hebben en die gebruiken voor de gezondheidsstatus van apparatuur, opslaan van nieuwe documenten en meer betrouwbaarheid krijgen met uw geïnstalleerde basis.

Samenvattend krijgt u met het bovenstaande een krachtig hulpmiddel met een beter gebruikersgemak, ook voor toepassingen in het veld. Daarnaast kunt u nog meer verschillende programma's gebruiken op uw tablet.


Waarom wordt de 250 Ohm weerstand gebruikt bij de HART-Communicator?

U zegt misschien "maar soms heb ik het niet nodig". Ja, dat is inderdaad waar. Meestal als het veld apparaat is aangesloten, heeft u het niet nodig, maar soms ook wel. Daarom is het zo belangrijk om het bij u te hebben en een HART apparaat kunt u overal meenemen.

Een weerstand is nodig voor het creëren van een impuls op de ringleiding, ook zelfs als u al een heeft. Het is essentieel om minimaal 230 Ohm aan te maken voordat u een HART-communicator vast kunt stellen. Meestal kan het beheerssysteem deze impuls leveren. Hierdoor hoeft u niet een weerstand in het veld te gebruiken, maar het is altijd goed om een bij u te hebben voor de zekerheid.

De algemene boodschap is eenvoudig; vergeet nooit om een 250 Ohm weerstand mee te nemen.


Hoe sluit ik de HART-communicator aan op een zender?

Voor de eerste klant in mijn carrière moest ik een communicatieverbinding aan een Coriolis stroommeter koppelen om een diagnose van het apparaat te controleren. Zoals ik net zei, het was mijn eerste keer en ik was alleen met een klant om een Coriolis stroommeter te controleren.

Als deze instrumenten herkenbaar zijn, dan weet u dat dit best eenvoudig is voor een nieuw persoon.

Ik was super nerveus en ik had een probleem met het gebruik van HART-communicator voor de lokale communicatie en een veldapparaat. Ik had toen geen correcte verbinding met de 250 Ohm weerstand gemaakt. Daardoor werkte de communicatie niet. Yep, ik had het verknoeid.

Wanneer wij over een verbinding tussen de HART-communicator en een verzender praten, is het belangrijk om te weten hoe u het verbindt. Een apparaat kan twee- of vier- draden hebben en actief of passief zijn. Als u een twee-draden apparaat heeft, kunt u een communicatiepoort gebruiken om de communicatie aan te sluiten.

Indien mogelijk, vergeet niet de 250 Ohm weerstand te gebruiken om een impuls op de ringleiding te maken. U kunt ook de HART-communicator parallel met de weerstand verbinden voor een aansluiting op de ringleiding.

Voor een vier-draad apparaat, moet u de weerstand van de positieve naar de negatieve output van de zender aansluiten. Hiermee kunt u de veld communicator parallel met de weerstand verbinden.


Hoe moet ik een HART-communicator kalibreren?

Ik ga nu uw vraag beantwoorden met nog een vraag: wat betekent kalibreren voor u? Tijdens kalibratie is de HART-communicator een nuttig instrument, maar ik denk soms dat de betekenis van kalibreren verkeerd begrepen is.

Wanneer wij kalibreren, vergelijken wij dat apparaat met een referentieapparaat dat betere nauwkeurigheid heeft en alle benodigde certificering.

Dit betekent dat tijdens kalibratie, u alleen het meetbereik van het apparaat dat gekalibreerd wordt met dat van het zeer nauwkeurige apparaat kan vergelijken.

Wanneer u het meetbereik van een apparaat controleert en als u dan een fout vindt dat hoger dan aanbevolen is, moet u het apparaat handmatig instellen. Tijdens kalibratie kan de HART-communicator een hulpvaardig instrument zijn, omdat het de instellingen en waardes controleert.

Als u de hellingsgraad of verrekening aan moet passen, kan de HART-communicator u helpen. Voor toegang naar de menustructuur is het een essentieel hulpmiddel en u kunt het zelfs aanpassen naar uw wens.


Hoe kan ik de HART-communicator updaten?

Het updaten van een HART-communicator is eenvoudig, maar waarom moet u het updaten? Het idee is simpel: een HART-communicator heeft een gegevensopslag voor alle bestanden, die nodig zijn voor het menu van de veldapparaten.

Gewoonlijk worden de afstandsbedieningen/communicators gebruikt voor Device Descriptions (DD) of Device Type Manager (DTM) bestanden. Voor allebei worden deze bestanden gebruikt om toegang tot informatie te krijgen voor apparaten die aan een veld communicator aangesloten zijn.

Wanneer u geen snelle toegang tot bestanden heeft, kan een HART-communicator algemene toegang naar het apparaat geven. Natuurlijk heeft u niet onbeperkte toegang naar de hele kalibratiestructuur, maar de basis configuraties van het apparaat zijn wel beschikbaar. Met deze basis optie, kunt u jammer genoeg niet veel functies veranderen.

De update van de communicator kan samenhangen met een software-update om nieuwe functies te krijgen of nieuwe sturingsprogramma's voor meer toegang tot het apparaat. Hoe u dit doet, hangt van uw communicator af.


Wat is de beste HART-communicator?

Dit is een moeilijke vraag, maar ik kan u een lijst geven van betreffende aspecten om u te helpen de beste HART-communicator voor uw doel te vinden. Naar mijn mening moet de klant het beste instrument vinden.

Het is natuurlijk persoonlijk en veel elementen in een HART-communicator kunnen u helpen om deze vraag te beantwoorden. Vraag uzelf deze vragen af:

  • Is mijn HART-communicator een flexibel apparaat? Kan ik het gebruiken voor meer werkzaamheden?
  • Hoe moeilijk zijn de updates voor mijn HART-communicator?
  • Heb ik uitstekende technische ondersteuning voor mijn apparaat?
  • Hoe gemakkelijk is de gebruikservaring - is het goed?
  • Kan ik meerdere apparaten van verschillende leveranciers aansluiten op mijn HART-communicator, zelfs als de leveranciers andere programma's gebruiken?

Deze vragen kunnen u helpen om de beste HART-communicator voor uw doel te vinden.


Wat zijn de voordelen van een HART-communicator?

HART-communicators zijn door de jaren heen veel meer een universeel instrument geworden. Hiermee heeft u een tablet met verschillende aangesloten softwares voor veldapparaten die andere protocollen gebruiken en meerdere hulpmiddelen nodig hebben. In het verleden werden veldcommunicatiemiddelen alleen gebruikt voor het opzetten van apparaten. Nu hebben deze communicators veel meer functies.

Bijvoorbeeld, u kunt deze universele tablets gebruiken om reportages te maken, met een foto van het betroffen veldapparaat. Verder kunt u meerdere Windows programma's toevoegen voor additionele mogelijkheden.

Tegenwoordig kunt u in het veld Bluetooth en Wi-Fi verbinding gebruiken, waardoor u toegang tot uw veldapparaten krijgt dankzij de draadloze functies. Hiermee kunt u veel tijd besparen, wanneer u een configuratie maakt of de status van verschillende apparaten wilt beheren.

Als laatste kunnen de diensten van het Industriële Internet der Dingen samenwerken met de tablets. U kunt alle smart gegevens op uw tablet krijgen, zoals het geïnstalleerde bestand, gezondheidsstatus en nog veel meer.


Hoe gebruik ik de HART-communicator in een IIoT-oplossing?

Met de laatste HART configuraties heeft u heel veel mogelijkheden. Een leuke functie ervan is het beheren van verwerkte bestanden en het maken van een Digital Twin. Ik geef u een voorbeeld hoe de Netilion Library kan samenwerken met de Field Xpert.

Als eerste is Netilion Library een IIoT dienst, waarmee de verwerkte bestanden en documenten georganiseerd worden, die belangrijk zijn voor uw vermogenswaarde. Met verschillende apparaten kunt u toegang hebben tot Netilion Library, zoals van uw mobile telefoon, laptop, enz.

Met een industriële tablet PC, zoals de Field Xpert, heeft u een cruciaal instrument voor veldingenieurs en veldtechnici. Het is heel erg belangrijk voor gemakkelijke toegang tot al de documenten, configuratie informatie, verslagen en opdrachten van uw apparaat.

Het combineren van de Field Xpert met Netilion maakt stevige oplossingen mogelijk. U bespaart tijd met het vinden van belangrijke documenten van uw apparaat en u kunt gemakkelijk bestanden delen met uw team.

Natuurlijk kunt u Netilion Library gratis gebruiken om te zien hoe gemakkelijk het is. Nu kunt u eenvoudig uw werkende bestanden vinden en op afstand zelfs toegang tot de gegevens hebben.

Dat is alles.

Als u dit artikel leuk vond, alstublieft delen met #Netilion op sociale media

Doei!

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.