Wat is kalibratie en hoe beheert u uw kalibratieverslagen op IIoT?

Kalibratie is een essentiële taak in uw alledaagse activiteiten. Dus, hoe kan het IIoT u helpen om alle kalibratieverslagen beter en efficiënter te beheren?

Als u al een tijdje in de proces automatisering werkt, dan heeft u waarschijnlijk tenminste één manometer gekalibreerd. Geen probleem als u het nog niet heeft gedaan, want na dit artikel weet u alles over kalibreren en kunt u de IIoT diensten suggesties voor verbetering geven.

Mijn eerste taak was een kalibratie tijdens een geplande 'shutdown' van een chemisch bedrijf. Ik herinner me de hoeveelheden drukmachines nog goed, met enkele temperatuur sensoren en manometers.

Inderdaad, ik heb veel manometers gekalibreerd en iedereen die dit ook eerder heeft gedaan weet dat het best een cool baantje is. Genoeg over mij, mijn plan voor vandaag is om u alle belangrijke informatie over kalibratie te geven.

Vervolgens leg ik wat definities uit met betrekking tot kalibratie, waarom ze belangrijk zijn en het verschil tussen kalibratie en aanpassingen. Daarna bespreken we hoe het IIoT u kan helpen met het beheren van kalibratieverslagen.

Tenslotte komen we terug naar de technische inhoud en ga ik verder in detail vertellen hoe u bepaalde meetprincipes kunt kalibreren. Laten we bij het begin beginnen.

Inhoud

Wat is kalibratie?

Als eerste ga ik kalibratie eenvoudig uitleggen en daarna geef ik de definitie van het BIPM (International Bureau of Weights and Measures).

Wanneer we over kalibratie praten, verwijzen we naar een vergelijking tussen twee instrumenten. Eigenlijk is kalibratie een proces van vergelijking tussen de meetwaarde van een instrument dat wordt gekalibreerd, met een standaard of referentie van hoge nauwkeurigheid.

Ook al is deze definitie duidelijk, de BIMP geeft een complete beschrijving over kalibratie.

De BIPM definieert kalibratie in het Engels als een “operation that, under specified conditions, in a first step, establishes a relation between the quantity values with measurement uncertainties provided by measurement standards and corresponding indications with associated measurement uncertainties (of the calibrated instrument or secondary standard) and, in a second step, uses this information to establish a relation for obtaining a measurement result from an indication.”

Wanneer u een kalibratie moet doen, is het belangrijk om te checken wat voor soort kalibratie het is, zodat u de correcte hulpmiddelen en instrumenten mee neemt. Bijvoorbeeld, u kunt kalibratoren met een geldig kalibratie certificaat gebruiken, standaard apparaten, kalibratie testbanken, enz.

Waarom is kalibratie belangrijk?

De reden waarom we kalibratie nodig hebben is best eenvoudig - het is voor nauwkeurige metingen.

Meetapparaten zijn in verschillende omgevingen in het veld en industrieën geïnstalleerd. Hierdoor kunnen meerdere problemen ontstaan, zoals slijtage, trilling, plotselinge temperatuur-veranderingen, ruige omgeving, mechanische shocken en nog meer.

Deze omgevingen hebben een invloed op het meetapparaat, waardoor kalibratie van uiterst belang is om de nauwkeurigheid te verifiëren. Als het nodig is, moeten sommige veldinstrumenten aangepast worden, om met precisie de toepassing te kunnen meten.

Als uw apparaat vervolgens goed werkt, dan hebben de nauwkeurige gegevens een positive invloed op uw productieprocessen. Tenslotte brengt kalibratie nog meer voordelen, zoals de vermindering van variatie ten opzichte van de technische specificatie en zelfs het vermijdelijke onderhoud. Verder garandeert het de traceerbaarheid van de metingen.

Bovendien bieden de slimme instrumenten van Endress+Hauser extra informatie aan, zoals de gezondheidsstatus met de Heartbeat Technology. Al deze bijvullende informatie geeft u een beter overzicht van uw veldapparaten en meetwaarde.

Wat moet ik weten over het kalibratiecertificaat?

Tijdens kalibratie moet u handmatig of automatisch (bevestigd in het systeem) al uw gegevens opnemen. Wanneer u klaar bent met kalibreren, moet u een definitief document creëren met alle technische informatie van de procedure. Dit wordt ook wel een kalibratiecertificaat genoemd.

Meestal moet het certificaat een vergelijking hebben tussen het apparaat in kalibratie en de traceerbare referentie. U heeft ook de technische details van het apparaat nodig en het traceerbare referentie-instrument, de procedure gegevens, de kalibratieonzekerheid, het kalibratienummer en de ondertekenaars.

Welke instrumenten hebben kalibratie nodig?

Alle meetapparaten kunnen gekalibreerd worden. Kalibratie helpt u om zeker te weten dat uw apparaten goed werken en u nauwkeurigheid geeft die toepasselijk is. De manier van kalibratie verschilt tussen het soort veldapparaat. Daarom is het concept hetzelfde, maar de manier hoe u het doet anders.

Bijvoorbeeld om een druktransmitter te kalibreren, kunt u een gekalibreerde 'dead weight' tester gebruiken, als een referentie voor het creëren van druk. Als alternatief, kunt u ook een ander drukapparaat gebruiken met hogere nauwkeurigheid vergeleken met het onder-kalibratie apparaat.

Alle standaarden voor kalibratie hebben een kalibratiecertificaat, waardoor ze aangeven dat ze voldoen aan de geldende normen in uw werelddeel.

Hoe werkt kalibratie?

Het is best gemakkelijk om uit te leggen: u maakt een vergelijking tussen het onder-kalibratie apparaat met de standaard van referentie. Dit wordt meestal geverifieerd op 0%, 25%, 50%, 75% en 100% van het meetbereik. U kunt op meerdere punten testen, maar u moet vaak meer betalen om dit te doen.

De kalibratie wordt gedaan afhankelijk van het soort apparaat met verschillende referentie standaarden, bijv.:

  • Doorstroomtransmitter: u kunt het ten opzichte van een master apparaat kalibreren, door het met een weegschaal te vergelijken of met een mobiele testbank te kalibreren.
  • Druktransmitter: u kunt een standaard apparaat met hoge nauwkeurigheid, een digitale kalibrator of een 'dead weight' tester gebruiken.
  • Temperatuurtransmitter: u kunt een gekalibreerde referentie gebruiken, zoals een elektronische temperatuur sensor simulatie.

Verder heeft u een SOP die u stap-voor-stap begeleidt bij een kalibratie. Mensen vragen vaak over de intervallen tussen kalibratie. Voor deze vraag is de norm niet duidelijk, maar u kunt de optimale intervallen tussen kalibratie uitzoeken met deze lijst:

  • De meetapparatuur
  • Aanbevelingen van leveranciers
  • Trendanalyse op basis van vorige kalibratie
  • Geschiedenisgegevens van het instrument
  • Vergelijking met soortgelijke apparaten in uw fabriek
  • Nauwkeurigheid van de meetwaarde

Het verschil tussen kalibratie en aanpassingen?

In het algemeen benoemen we kalibratie als het proces van vergelijking tussen de onder-kalibratie apparaten met een betere of een bekende nauwkeurige referentie, waaronder desnoods een aanpassing.

Echter, in het kalibratie proces maken we alleen een vergelijking tussen een onder-kalibratie apparaat en de standaard. Als de technicus een fout groter dan verwacht vindt na het controleren van het meetbereik, dan moet het meetbereik aangepast worden.

Bijvoorbeeld wanneer u een druktransmitter moet aanpassen, dan bepalen we eerst de nul (offset) van de zender - meestal nul - en dan de spanwaarde (drukbereik).

De transmitter heeft parameters en/of machines die de nul en de spanwaarde bepalen - de middelen variëren op basis van de leeftijd en de leverancier van uw apparaat weten. Daarom moet u als eerste uw manuals checken.

Na de aanpassing moet het meetbereik nogmaals met het standaard vergeleken worden, waardoor we zeker weten dat het meetbereik binnen de vereiste grenzen nauwkeurig zijn.

Wat zijn de voordelen van 'on-site' kalibratie?

Uw bedrijf heeft zeker al eerder een kalibratie uitgevoerd toch? Het is een standaard dagelijkse taak voor mensen die met meetapparatuur werken.

Desondanks wordt vaak een extern bedrijf ingehuurd om uw druk, temperatuur en doorstroom instrumenten te kalibreren bij een geplande stillegging van de productie.

Inderdaad, de kalibratie van doorstroomapparatuur in het veld komt vaker voor.

Kleine, midden en grote bedrijven zijn mobiele kalibratie rigs aan het ontwikkelen, waardoor deze dienst in het veld kan worden gedaan. Bijvoorbeeld, Endress+Hauser biedt een dienst aan die een moderne kalibratie rig gebruikt en hoogopgeleide professionals heeft voor dit specifieke soort on-site kalibratie.

Dit biedt u veel voordelen aan, zoals uw instrumenten op site houden in plaats van ze wegsturen, snelle aanpassingen, reparaties en vervanging van instrumenten - allemaal gedaan door gecertificeerde deskundigen.

Hoe vaak moet ik kalibreren?

Geweldige vraag. Het hangt ervan af. Er is geen perfect antwoord op deze vraag. Desondanks kunnen we de optimale werkmethodes en belangrijke punten in een lijst schrijven, om te weten wanneer kalibratie nodig is:

  • Kriticiteit van de meetwaarde
  • Kwaliteitssysteem in uw fabriek
  • Regelmatigheidseisen
  • Invloed van storing door gebrek aan nauwkeurigheid
  • Andere technische vereisten

Met deze punten kunt u goede intervallen van kalibratie bepalen en daarnaast aanpassen indien nodig. Gelukkig brengen de nieuwe IIoT-oplossingen de mogelijkheid voor eenvoudige kalibratie van uw veldapparaten.

Wat zijn de kalibratieonzekerheden?

Kalibratieonzekerheden verwijzen naar de mogelijke onzekerheid in het proces. Het is eigenlijk een vraag over de kwaliteit van de kalibratie. Veel aspecten kunnen beïnvloed worden door onzekerheid, zoals de installatie, traceerbare referentie en de omgeving.

Wanneer de kalibratieonzekerheid hoger is dan de tolerantie van de onder-kalibratie veldsensoren, moet u de situatie in twijfel trekken. Heeft het zin om een apparaat te kalibreren, wanneer het apparaat betere nauwkeurigheid heeft dan de kalibratieonzekerheid? Niet echt.

Bijvoorbeeld, u kunt een doorstroommeter vastklemmen om het aangesloten apparaat te testen. Echter, u kunt niet de vastgeklemde doorstroommeter gebruiken om het veldapparaat te kalibreren, omdat de kalibratieonzekerheid hoger is dan de tolerantie van de geïnstalleerde meters.

Wat moet ik weten over het slagen en falen van kalibratie?

Een test van een apparaat kan slagen of falen, maar hoe bepalen we dit? Een apparaat heeft een tolerantie limiet die ingesteld is door de fabrikanten of op het eerste kalibratiecertificaat staat. Als u tijdens de kalibratie een foutmelding ontvangt hoger dan het limiet, dan faalt de kalibratie.

Dus, wat is de volgende stap? Probeer het apparaat aan te passen en probeer het kalibratie proces nog een keer om een mogelijke verandering te zien. Als u een verschil ziet en de traceerbaarheid van het onder-kalibratie apparaat lager dan de tolerantie limiet is, is het geslaagd.

Hoe beheert u uw kalibratieverslagen met IIoT-oplossingen?

Het is heel erg belangrijk om uw kalibratie documenten op te slaan op een gemakkelijke plek. Dit is een van de vele mogelijkheden van de nieuwe IIoT diensten, zoals Netilion Library. Hiermee kunt u al uw informatie via in apparaat tag in de cloud organiseren.

U kunt nu al uw kalibratieverslagen, technische gegevens en nog veel meer op een plek opslaan dat gemakkelijk terug te vinden is.

Vervolgens heeft uw hele team toegang tot de documenten, waardoor u gemakkelijk kunt samenwerken, delen en alle gegevens up-to-date houden. Hiermee kan het u en uw team veel tijd besparen tijdens de verificatie van veldapparaten of om oude kalibratieverslagen te vinden.

Digital-Twin-

Als u een Edge Device wilt gebruiken in uw oplossingen, kunt u van al uw apparaten een digitale tweeling in de cloud creëren. Verder heeft u overal toegang tot al uw bestanden vanaf uw smartphone, tablet en laptop.

Tegenwoordig is het delen en toegang krijgen tot technische documenten en kalibratieverslagen nog nooit zo gemakkelijk geweest. U kunt het hier gratis proberen en dan kunt u zien hoe eenvoudig het beheren van technische documenten is.

Ik geloof dat dit alles is. Heeft u nog interessante vragen? Stel uw vragen op sociale media met #netilion en deel het artikel met uw vrienden.

Nog een goede dag!

Call4Action_BlogButton_Library_C

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.