Het IIoT: een snelle uitleg

Wat is een cloud? Wat moet ik weten over connectiviteit? En over welke "dingen" hebben we het? Laten we een aantal veelgestelde vragen over het Industriële Internet der Dingen beantwoorden.

Het Industriële Internet der Dingen (Engels: Industrial Internet of Things, IIoT) maakt een connectie tussen fysieke apparaten naar de cloud mogelijk, bijvoorbeeld in industriële productiesites. Hierdoor kunnen gegevens van deze apparaten, bekend als veldgegevens, verzameld en geanalyseerd worden om de efficiëntie te verbeteren en processen te optimaliseren. Maar hoe werkt het? Wij leggen de basisprincipes uit.

Inhoudsopgave


Wat is een cloud?

In de informatietechnologie (IT) context wordt een cloud als een wereldwijd servernetwerk uitgelegd, waarmee gebruikers van internet verbonden apparaten hun gegevens kunnen opslaan of beheren, toepassingen uitvoeren, of zelfs de inhoud en services van de gegevens ophalen.

Voor industriële processen betekent dit dat gegevens van de gekoppelde veldapparaten uit een fabriek naar de cloud worden gezonden. Meestal gebeurt dit door een industriële connectiviteitsoplossing, die u later op afstand op uw mobiele telefoon terug kunt vinden.

Voordelen:

  1. Belangrijke gegevens worden verzameld, opgeslagen en centraal beheerd op een plaats.
  2. Relevante informatie, gebaseerd op deze gegevens, is overal en altijd verkrijgbaar.
  3. Vervolgens kunt u met de opgedane kennis en inzichten processen optimaliseren.

Netilion is een cloud-gebaseerd IIoT ecosysteem van Endress+Hauser, gemaakt voor industriële processen. Het verbindt de fysieke en digitale wereld door waardevolle informatie uit het veld rechtstreeks naar uw mobiele telefoon te koppelen. Daarnaast biedt Netilion een uitgebreid assortiment aan, van vooraf gedefinieerde programma's, naar bestands- en verouderingsbeheer. Daarmee kunt u uw meetwaarden beheren (Netilion Value) en uw gezondheidsstatus (Netilion Health) controleren:


Wat is dat toch met connectiviteit en waar heb ik het voor nodig?

Connectiviteit speelt een cruciale rol in het Industriële Internet der Dingen (IIoT). Het maakt de integratie van veldapparaten met het IIoT ecosysteem mogelijk. Daardoor kunt u op afstand uw bedrijfsmiddelen monitoren, gegevens uit het veld verzamelen en de besluitvorming voor industriële processen verbeteren.

Wat u nodig heeft is een Edge Device dat tussen het veld en het IIoT ecosysteem een connectiviteit maakt. Voor Netilion's IIoT ecosysteem, biedt Endress+Hauser het Edge Device (FieldEdge SGC500) aan dat met verschillende standaardprotocollen past:

  • HART
  • WirelessHART
  • PROFIBUS
  • EtherNet/IP

Zelfs met Bluetooth is een transitie mogelijk (met het FieldEdge SGC200). Echter, extra gateways of adapters zijn soms nodig voor een connectiviteit, afhankelijk van het soort apparatuur. Eenmaal ingesteld, biedt de IIoT connectiviteit een onmerkbare gegevensstroom aan en toegang tot kritische informatie.

Het FieldEdge apparaat maakt een connectiviteit met de cloud mogelijk zonder handmatige handeling. Daarmee heeft u toegang tot de veldgegevens. Dit geeft aanvullende informatie, zonder het maken van grote veranderingen in het systeem.


Wat is de rol van het veldapparaat in het IIoT? Hoe zit het met 3e partij apparaten?

De "Dingen" in het Industriële Internet der Dingen (IIoT) verwijzen naar de geïnstalleerde bezittingen in een faciliteit. Tegenwoordig is de meerderheid van de veldapparaten al "smart". Ze hebben een vermogen om zelf-diagnotiseerde informatie en verschillende proceswaarden te genereren, meer dan wat er op het controle systeem weergegeven is. Deze informatie heeft grote waarde voor het onderhouds- en operationeel team, maar kan alleen gebruikt worden als het niet in het apparaat opgesloten is.

Toegang tot en analyseren van veldgegevens leveren een groter begrip op van de installatie. Hiermee zijn spoedige reacties op onverwachte situaties mogelijk, zoals apparaat errors, en het ondersteunt uw gegevens-gestuurde besluitvorming.

De speciale voordelen van het IIoT ecosysteem Netilion ligt in zijn multi-merkenaanpak. Netilion biedt diagnose informatie voor apparaten aan van meer dan 50 fabrikanten. Dit zorgt voor gemak bij het onderhouds- en operationeel team in een fabriek met apparatuur van meerdere leveranciers.


Kan ik mijn veldapparaat direct aan mijn cloud koppelen?

Een directe en snoerloze verbinding tussen het veldapparaat en de cloud mogelijk, zelfs zonder een edge device, gateway of adapter, dankzij de cloud-ready smart-transmitters. Met het gebruik van cellulair netwerk stuurt het veldapparaat de waarden, diagnoses, en configuratie direct naar de cloud. Hierdoor is het mogelijk om autonoom te functioneren, omdat veldapparaten vaak op batterijen werken. Om bovenstaande redenen, is de cloud heel handig voor afgelegen installaties zonder enige andere infrastructuur of stroomvoorziening.

De doorstroommeter Promag W 800 is een voorbeeld van een gespecialiseerd smart veldapparaat voor water industrieën. Het apparaat kan zelfstandig buiten het elektriciteitsnet werken. Dit komt door een cellulair radio module en een data-logger in het apparaat, waarmee de doorstroommeter gegevens kan sturen en ontvangen zonder het gebruik van het elektriciteitsnet.

Een ander voorbeeld is de waterpasmeter Micropilot FWR30. Vaak liggen de locaties van waterpasmeters op afgelegen plekken en verwisselen ze ook vaak van plaats. Door de snoerloze en batterij-gevoede sensor biedt het een betrouwbare waterpasmeting op afgelegen plaatsen, zoals in tanks, silo's en containers.

Nu weet u wat een IIoT is en hoe het uw fabriek kan helpen. Wij hopen dat u het ook zo'n geweldig onderwerp vindt als wij.

Tot de volgende keer!

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.