Wat moet u weten over Digital Twins

Iedereen praat opeens over Digital Twins, ook wel digitale tweeling genoemd. Maar wat zijn ze eigenlijk? Als u meer erover wilt leren en zelfs eentje creëren, dan bent u op de goede plek.

Wanneer een nieuwe buzzword op de markt komt, moeten we ons altijd afvragen: is dit een buzzword of is het iets innovatiefs. In ieder verkoopgesprek over digitalisering is het belangrijkste onderwerp de Digital Twin, maar hoe weet u of deze nieuwe terminologie een feit is of gewoon een hype?

Ik vind het altijd leuk om een voorbeeld te gebruiken, wanneer ik iets technisch wil uitleggen. Dat maakt het onderwerp Digital Twins zo leuk, omdat we onszelf als voorbeeld kunnen nemen. Sluit uw ogen en stel u een niet-zo-verre toekomst voor waarin iedereen een eigen digitale versie van zichzelf kan hebben.

Waarom hebben we een virtuele versie van onszelf nodig? In dit scenario is het virtuele lichaam altijd op de hoogte van onze gezondheidstoestand. Het kan een reeks digitale testen uitvoeren (ook wel simulaties genoemd) om potentiële gezondheidsproblemen te vinden en te voorkomen.

Het klink allemaal een beetje gek toch? Echter, leidt deze virtuele simulatie tot een hogere levensverwachting van zelfs een paar jaar. Dankzij de Digital Twin technologie, kunnen mensen beter voor zichzelf zorgen en problemen zelfs vermijden.

Dit futuristische voorbeeld gaf een simpele uitleg over wat een digitale tweeling eigenlijk is. Heeft u het begrepen? Nee? Geen probleem, ik leg de details nog verder uit. Het idee van dit blog is om over Digital Twins te praten, hoe u het kunt uitvoeren en wat de voordelen ervan zijn voor industriële applicaties.

De Digital Twins zijn de huidige tijd geworden en wij gaan er vandaag samen meer over leren.

Wat is een Digital Twin?

De definitie van een Digital Twin is best simpel; het idee is om een digitale versie van iets echts te maken in de cloud, zoals van een product, proces of dienst. Met een digitale verbinding tussen de digitale versie en de echte versie, kunt u een analyse laten lopen om achter de gezondheidsstatus van de echte versie te komen, waarmee u mogelijke problemen kunt vermijden.

Verder biedt een Digital Twin meerdere digitale simulaties aan, waarmee u een kans heeft om processen te verbeteren, ongeplande uitvallen te voorkomen en nog veel meer. Een Digital Twin is geen nieuw concept, maar is de laatste tijd bekender geworden door meerdere nieuwe oplossingen op de markt die het (Industriële) Internet der Dingen gebruikt.

Digital Twins brengen een breed assortiment van mogelijkheden in industriële toepassingen. Tegelijkertijd zijn er ook verschillende uitvoeringen van de Digital Twin technologie. Zoals blijkt uit mijn vorige artikelen: als er een verbinding is tussen het veld en de cloud met een Edge Device, dan kunt u een Digital Twin automatisch creëren.

Echter, kunt u ook op een andere manier een digitale tweeling voor een apparaat creëren. Bijvoorbeeld wanneer u het serienummer scant, een foto neemt of handmatig informatie met uw mobiele telefoon in de cloud in moet vullen.

Het is misschien goed om te weten dat het Gartner bedrijf, een van de wereldleiders in onderzoek en advies, Digital Twins genoemd heeft als een van de top 10 strategische technologietrends voor 2019. Eigenlijk kunnen we nu al meerdere toepassingen zien die een Digital Twin gebruiken in een B2B en B2C markt.

Hoe werken Digital Twins?

In meeste ontwikkelde scenario's van bedrijfsexperts gaat een Digital Twin als eerste alle gegevens van apparaten verzamelen, analyseren en dan de relevante inzichten aan klanten bieden. De R&D-afdeling is verantwoordelijk voor deze oplossing en biedt belangrijke hulpmiddelen, zoals het toepassen van statistiek, machine learning en andere wiskundige berekeningen.

De gedachte erachter is om een digitale versie van een fysiek apparaat te hebben, dat automatisch alle gegevens, tijdens zijn operationele levensduur, verzameld. Bovendien is het mogelijk om algoritmen in te voeren om prestaties van het apparaat te begrijpen, het mechanisme te controleren en belangrijke gegevens van uw fabriek te krijgen.

Na de ontwikkeling van dit hulpmiddel, willen wij het ook zien werken. Op dit moment kunnen we een Digital Twin voor elk bedrijfsmiddel creëren. Om dit te doen, moeten alle apparaten aan een PROFIBUS netwerk sluiten met bijvoorbeeld ook een Edge Device om aan de cloud-oplossing te verbinden.

Wanneer u een verbinding tussen een IIoT cloud en een Edge Device heeft, dan kunt u van elk bedrijfsmiddel automatisch een Digital Twin in de cloud creëren. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens van veldapparaten worden verzameld en dat u een perfecte kopie van elk fysiek apparaat in de cloud heeft.

Afhankelijk van de ingevoerde dienst in uw IIoT-platform kan een Digital Twin op verschillende manieren toegepast worden. Deze manieren zijn bijvoorbeeld om uw gegevensbestand te begrijpen, verouderde apparaten te vinden of om suggesties voor verbetering te geven.

Wat zijn de voordelen van een Digital Twin?

Door digitalisering kunnen alle slimme veldapparaten continu veel belangrijke gegevens leveren. Natuurlijk is het bijna onmogelijk om al deze gegevens handmatig te begrijpen en te interpreteren. Echter is niks doen ook niet goed, omdat u een uitstekende kans verliest om uw toepassing te begrijpen.

Wanneer u een Digital Twin heeft, dan integreert deze oplossing met artificiële intelligentie, machine learning en met andere Industriële Internet der Dingen technologieën. Verder is het mogelijk om digitale simulaties te maken met de online gegevens van fysieke componenten.

Digital-Twin

De Digital Twin kan alle gegevens verzamelen en zelfstandig leren, waarmee het essentiële inzichten kan geven, zoals toepassingsverbeteringen of verlagen van ongeplande stilleggingen.

Meer bedrijven werken nu op een open-platform om een toenemend aantal Digital Twin-oplossingen te ontwikkelen, waarmee gegevens van fysieke componenten in de cloud geïnterpreteerd worden.

Steeds meer zien we diensten met cloud-oplossingen die gespecialiseerd zijn in het verbeteren van het dagelijkse leven van klanten. Ook zijn, na een digitale simulatie, alle inzichten op een dashboard weergegeven, om een snelle evaluatie door het team mogelijk te maken.

Tegenwoordig hoeft niemand meer een gegevensexpert te zijn om te begrijpen wat de gegevens laten zien.

Waarom is een Digital Twin zo belangrijk voor het IIoT?

Wanneer wij over het IIoT of Industry 4.0 praten, verwijzen wij naar de slimme apparaten. Deze slimme apparaten leveren voortdurend waardevolle gegevens. Dit is in tegenstelling tot de 'standalone' oplossingen die we in het verleden vaak hadden in de industriële omgeving.

Het is mogelijk om apparaten aan de cloud te koppelen en een virtuele versie ervan te creëren met de hulp van Digital Twins. Tijdens het gebruik zijn alle gegevens in de cloud verzameld en kan de Digital Twin zelfstandig alle werkende componenten begrijpen.

De oplossing kan worden verbeterd door analytische hulpmiddelen die de gegevens interpreteren en voor het team op een begrijpelijke manier weergeven. Analytische diensten kunnen als verschillende mogelijkheden ontwikkeld worden, zoals een smartsysteem voor een specifieke toepassing, een geïnstalleerde basisanalyse, enz.

Voorbeelden van Digital Twin toepassingen

Wat als u nu meteen een Digital Twin toepassing kunt proberen? Waarom gaat u het niet proberen en kijken hoe deze toepassing in de echte wereld werkt. Als eerste, kunt u een gratis account maken om daarna naar Netilion Analytics te gaan.

Met Netilion Analytics kunt u uw bedrijfsmiddelen eenvoudig in de cloud registeren en organiseren. Het toont potentiële verbeteringen aan voor uw geïnstalleerde basis. U kunt ook verouderde apparaten in het systeem zien, waar deze apparaten geïnstalleerd zijn, standaardisatie mogelijkheden beoordelen en nog meer.

Wanneer u uw bedrijfsmiddelen wilt registreren, kunt u dat op verschillende manieren doen. Laten wij met de automatische manier beginnen. Als u een Digital Twin in de cloud wilt creëren zonder handmatige actie, is de verbinding van een Edge Device tussen uw netwerk en de cloud noodzakelijk.

Geen zorgen, ik snap dat u het eerst wilt testen en waarschijnlijk heeft u geen Edge Device. Nadat u een gratis account op Netilion heeft aangemaakt, kunt u de website gebruiken om handmatig gegevens van uw apparaat in te voeren. Netilion heeft Cybersecurity en u kunt er meer over lezen in: Cybersecurity in industriële fabrieken met IIoT.

Een andere mogelijkheid is de Netilion Scanner App gebruiken. U kunt de apparaten scannen, een foto ervan maken, een descriptie toevoegen en zelfs de locatie van het apparaat er inzetten. Daarna heeft u overal en altijd uw Digital Twin.

Vervolgens is alle informatie van uw geïnstalleerde basis weergeven in de Insights van Analytics. Hierin kunt u de diverse bedrijfsmiddelen zien, de betrouwbaarheid van de markeringen, veroudering van bedrijfsmiddelen, enz.

Best wel cool toch? Nog veel plezier met Netilion!

Heeft u veel van dit artikel geleerd? Deel het met uw vrienden op sociale media met #Netilion.

Tot de volgende keer!

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.